Vestuvinis tortas

Kur geriausia užsisakyti tortą vestuvėms? Pirmiausia reikia orientuotis pagal savo piniginę. Dažniau didelių duonos gamyklų produkcija yra pigesnė nei specializuotų konditerijų, gaminančių pagal individualius užsakymus, gaminiai. Peržiūrėkite vestuvinių tortų nuotraukas - kataloge ar gamintojo internetinėje svetainėje. Jei Jūs žiūrite katalogą tiesiog įmonėje, kuri pati gamina tortus, galite paprašyti, kad duotų paragauti siūlomų tortų pavyzdžių. Tai pat galite užsisakyti mažą (iki 1 kg) bandomąjį tortą, jei galite tai sau leisti.

Apsispręskite dėl torto svorio, formos ir spalvos. Svoris apskaičiuojamas pagal svečių skaičių.  Standartinis santykis - 1 žmogui 150-200 g. Užsisakykite truputį daugiau, „su atsarga", geriau tegul lieka, negu kažkam pritrūksta. Atitinkamai, jei žmonių bus 10-15 - torto svoris turi būti 2-3 kg. Jei 20 žmonių - 4 kg, jei 30 - 5-6 kg ir taip toliau. Dažniausia tortus, kurie sveria daugiau nei 3 kg, gamina kelių aukštų - dviejų, trijų ir daugiau. Torto forma gali būti bet kokia, bet vestuvėms įprasti apvalūs, širdies formos ar kvadratiniai tortai, bet Jūs galite sugalvoti ir kažką originalaus, ne „kaip pas visus". Šiandien nėra nieko neįmanomo. 

Torto spalva taip pat gali būt įvairi: žydra, geltona, rožinė, žalia - daugybė maistinių dažų spalvų šiandien leidžia „nuspalvinti" gaminį bet kokiu atspalviu ir nekenkiant sveikatai. Neverta daryti visiškai balto torto: nuotraukose ir vaizdo įrašuose visi jo reljefai ir ornamentai susilies ir „bus neryškūs". Geriausia, kad tortas būtų dviejų spalvų arba papuoštas ryškiais vaisiais. Torto spalvą galima parinkti pagal nuotakos suknelės spalvą ir net salės apipavidalinimo spalvą (tokie variantai atrodo labai įdomiai, ypač nuotraukose ir vaizdo įrašuose). Tortas - tai tam tikra šventinio stalo kulminacija. Todėl jis privalo būti ne tiesiog gražus, o labai gražus! Tortams papuošimui šiandien naudojama daugybė dekoratyvinių elementų, tiek valgomų, tiek nevalgomų. Prie pastarųjų priskiriamos gyvos gėlės, nėriniai, juostelės ir kt., taip pat figūrėlės (jaunavedžių, gulbių, balandžių, angelėlių ir pan.), kurios statomos torto centre arba ant viršutinių aukštų.

Populiarėja tortai, turintys taip vadinama „jogurtinį pagrindą". Toks pagrindas gaunamas į natūralią grietinėlę įdedant specialių komponentų, todėl jis tampa standesnis, labai švelnaus skonio ir aromatu primena jogurtą. Kartu su vaisiais ir biskvitu tai pakankamai skanu ir nelabai kaloringa. Tiesa, tokie tortai kainuoja brangiau nei suflė ar kreminiai.

Per kiek laiko pagaminamas vestuvinis tortas? Kuo sunkesnis Jūsų torto gamybos procesas (ekskliuzyvinis dizainas ar dar kažkas pagal Jūsų pageidavimus), tuo anksčiau reikia užsisakyti. Maždaug prieš savaitę (ir ne vėliau nei likus 3 darbo dienoms iki vestuvių). Pagaminti vestuvių tortą per dieną praktiškai neįmanoma. Kai kurios konditerijos įmonės ima užstatą - jis gali siekti iki 100 proc. užsakymo kainos. Taip įmonė apsidraudžia tam atvejui, jei užsakovas paskutiniu momentu atsisakytų (juk visko gali atsitikti, ar ne taip?). Nėra garantijos, kad įmonė sugebės greitai realizuoti netipinį tortą ir kompensuoti nuostolius. Už padėklus torto aukštams Jūsų taip pat gali paprašyti užstato, kartais įmonės ar gamyklos prašo šiuos padėklus grąžinti.

Šventinio torto išnešimas. Jaunikis ir nuotaka ima specialų didelį peilį - jį taip pat galima papuošti - supintomis rankomis jie kartu pjauna pirmus gabalėlius. Geriausia tai daryti neskubant, pajaučiant akimirkos reikšmę: ir nepamirškite žiūrėti į foto ir vaizdo kameros objektyvą! :) Jei yra viršutinis aukštas su figūrėlėmis, jas galima arba nusiimti ir pasilikti sau, arba palikti visą aukštą sveiką ir pjaustyti svečiams apatinius aukštus. Nereikia, kad jaunikis ir nuotaka pjaustytų visą tortą patys. Atpjovus pirmus gabalėlius geriausia atleisti jaunuosius nuo šios pareigos ir paprašyti padavėjų supjaustyt likusį tortą. Kadangi tortas patiekiamas vestuvių puotos pabaigoje, reikėtų pasirūpinti arbata ir kava. Belieka palinkėti Jums „skanaus"!

Patalpinta: 2008-07-01


Griežtai draudžiama šiame portale esančią informaciją kopijuoti ir panaudoti kituose tinklapiuose ar spaudiniuose be rašytinio administratoriaus sutikimo.